top of page

Health Qi Gong

Πρωινή άσκηση για να ξεκινήσεις  την ημέρα σου

Η διάθεση μας αλλάζει ανάλογα με τις σκέψεις μας. Αισθανόμαστε οπως σκεφτόμαστε. Οταν το μυαλό μας ειναι καθαρό, η χαρα μας ακολουθεί οπως η σκιά μας (Buddha).

Ειναι πολυ σημαντικό πώς θα ξεκινησει κανεις την ημέρα του, με ποια σκέψη, με ποια ενέργεια. Η ενέργεια με την οποία θα ξεκινήσεις το πρωινο σου θα προσδιορίσει όλη τη μερα σου. Αν ειναι δυναμική, σταθερή, ισορροπημενη και ήρεμη, θα ειναι και οι πράξεις σου στην διάρκεια της ημέρας. Ειναι σαν το πρωινό που τρως, που σου δίνει ολα τα θρεπτικά ευεγερτηματα. 
Αυτη η άσκηση, διαρκείας 2,5 λεπτών, θα σου προσφέρει την δύναμη, τη σταθερότητα, την ηρεμία, την χαλάρωση, για να εχεις την μερα σου στα χερια σου. 

Health Qi Gong

Οι έξι ήχοι

Ορισμένοι ήχοι μπορούν να επηρεάσουν την κυκλοφορία του Τσι.
Οι ανθρωποι παντα εκβάλλουν ήχους οταν ειναι άρρωστοι ή λυπημένοι. Οι ήχοι ειναι ίδιοι για όλους τους ανθρώπους στον κόσμο. Βασικα η λειτουργία αυτών των ήχων ειναι να ανακουφίσουν και να θεραπεύσουν τα εσωτερικά όργανα που εχουν διαταραχθει μέσω των πνευμόνων. Οι Κινέζοι ιατροί εχουν διερευνήσει το θεμα επιστημονικά και εχουν βρει οτι διαφορετικοί ηχοι επηρεάζουν διαφορετικά συστήματά οργάνων και οι υψηλοί και χαμηλοί τόνοι ενός ήχου επηρεάσουν το ιδιο σύστημα διαφορετικά. Οι έξι ηχοι πρεπει να εκφωνούνται με μια συνεχή εκπνοή. Οι ηχοι δεν πρεπει να ειναι δυνατοί. Οταν εκφωνείται  ενας δυνατός ήχος, το αντίστοιχο όργανο καθίσταται σφιχτό. Οι ηχοι πρεπει να ειναι απαλοι, ελάχιστα ακουστοι και χαλαρωτικοι. 

 

Ο παρακάτω πίνακας ταξινομεί τους έξι ήχους. Το στοιχείο, το αντίστοιχο όργανο, την εποχή.

XU -Ξύλο -συκώτι - χοληδοχος κύστη - άνοιξη 
HE - Φωτιά - καρδια -λεπτο έντερο - καλοκαιρι 
HU - Γη - στομάχι - σπλήνας - 4 εποχές 
SI - Μέταλλο - Πνεύμονες - παχύ έντερο - Φθινόπωρο 
CHUI - Νερο - Νεφρά -Ουροδοχος κύστη - χειμώνας
XI - Αμοιβαία φωτιά - Τριπλός θερμαστης - Εσωτερικο πυρ

Health Qi Gong

Οι έξι ασκήσεις σε καθιστή στάση

Ειναι μια σειρά απο "έξι ασκήσεις Τσι Κονγκ" τις οποίες μπορεις να κανεις σε καθιστή, σε ορθια στάση ή σε στάση οκλαδόν με πολυ μικρές διάφορες σε καθε στάση.

Ουσιαστικα αυτη η σειρά ασκήσεων ανήκει στην μεγάλη κατηγορία "μεταφορά του Τσι". Το κλειδί για να πετύχει η άσκηση ειναι η συγκέντρωση, η αναπνοή και η χαλάρωση κάνοντας τις κινήσεις. Εδω κατευθύνουμε το Τσι με τη βούληση του νου στα σημεία που πρέπει και με τη συχνή άσκηση μπορεις να εστιάζεις το Τσι στα σημεία που θέλεις.
Οι κινήσεις ειναι απλές για όλες τις ηλικίες, μπορούν να γίνουν σε οποιοδήποτε χώρο και τα αποτελέσματα ειναι εντυπωσιακά σε καθε περίπτωση. Καθε κινηςη απο τις "έξι κινήσεις"με την σειρα  βοηθά, προστατεύει, δυναμώνει, θεραπεύει τους πνεύμονες, τους ώμους, τον αυχένα και τα χερια .
Κάνοντας τη σωστή αναπνοή  αναζωογονούνται τα εςωτερικα όργανα με ζωτικό Τσι. Συγκεντρώνοντας σε καθε κινηση με την σωστή αναπνοή επιτυγχάνεται η ενίσχυση του Τσι σε ολο το σώμα.

Health Qi Gong

Baduanjin «Τα 8 κομμάτια του μεταξιού»

Ο κινέζικος χαρακτήρας Μπ (Bā) στο Μπα Ντουάν Τζιν, κυριολεκτικά σημαίνει οκτώ, το οποίο αναφέρεται στο γεγονός ότι αποτελείται από οκτώ ασκήσεις του σώματος. Ο χαρακτήρας Ντουάν 段 (Duàn) αναφέρεται στα θετικά οφέλη του Μπα Ντουάν Τζιν, που μπορούν να επιτευχθούν μέσα από τη συνεχή πρακτική και των 8 ασκήσεων επιμέρους ή ως σύνολο και ο χαρακτήρας Τζιν 锦 (Jǐn) σημαίνει μετάξι, καθώς αναφέρεται στις ασκήσεις του Μπα Ντουάν Τζιν που είναι παρόμοιες με την εξαιρετική πολυτέλεια του μεταξιού. Οι οκτώ ασκήσεις είναι χαριτωμένες, μαλακές και ρέουν όπως το μετάξι. Επειδή η εξάσκηση των 8 ασκήσεων είναι ομαλή και μαλακή, είναι και ο λόγος που ονομάστηκε Μπα Ντουάν Τζιν 八段锦 (Bā duàn jǐn) «Τα 8 κομμάτια του μεταξιού». Στα οκτώ στάδια του Μπα Ντουάν Τζιν, τα 7 ονόματα των ασκήσεων στην κινέζικη γλώσσα, αντιπροσωπεύουν την κάθε άσκηση. Αυτοί οι κινέζικοι χαρακτήρες είναι μοναδικοί καθώς περιγράφουν το γενικό σκοπό τους, πίσω από κάθε άσκηση. Οι χαρακτήρες περιέχουν την παραδοσιακή κινεζική ιατρική θεωρία που εξηγεί την κύρια λειτουργία του Μπα Ντουάν Τζιν, η οποία βοηθάει στη ρύθμιση των εσωτερικών οργάνων και την ισορροπία μεταξύ του Γιν και του Γιάνγκ. Ο ρόλος του Μπα Ντουάν Τζιν To Μπα Ντουάν Τζιν βασίζεται στο Βουδισμό Τσαν (Ζεν) και στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική θεωρία. Στοχεύει στην εξισορρόπηση του Γιν και του Γιάνγκ με τη ρύθμιση του Τσι, την ενίσχυση των τενόντων και τη βελτίωση της αντοχής των οστών καθώς και την θεραπεία των εσωτερικών οργάνων. Μέσα από την πρακτική του Μπα Ντουάν Τζιν, βελτιώνεται και ενισχύεται η υγεία και η πνευματική καλλιέργεια, με αποτέλεσμα να προωθείτε η μακροζωία. Οφέλη για την υγεία Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική θεωρία, ένας δείκτης της καλής υγείας είναι η αρμονία και η ισορροπία του ανθρώπινου σώματος με το πνεύμα. Τα οφέλη του Μπα Ντουάν Τζιν εκφράζονται μέσω της προσαρμογής της αναπνοής, με σκοπό την ενότητα του νου με την αναπνοή καθώς και την ενίσχυση των μυών και των τενόντων ώστε να κάνουν το σώμα πιο ευέλικτο. Ο τελικός σκοπός είναι να κατακτηθεί μέσω της αναπνοής η αρμονία του νου με το σώμα. Αυτά τα στοιχεία αλληλοσυνδέονται και εξαρτώνται το ένα από το άλλο. Αναπνοή, σώμα, νους και πνεύμα (καρδιά), μαζί αποτελούν ένα οργανικό σύνολο. Για να υπάρχει υγεία, θα πρέπει να εκπαιδευτεί το σώμα, ο νους και η αναπνοή, ώστε να λειτουργεί σε αρμονία με την πρακτική του Μπα Ντουάν Τζιν.

Health Qi Gong

Αιώρηση των χεριών

Στα τελευταία 15 χρονια εχει γινει δημοφιλής μια άσκηση που βασίζεται στις αρχές του Τσι Κονγκ. Αν και η άσκηση ειναι πολυ απλή, τα αποτελέσματα της στην ενίσχυση του σωματος και στη θεραπεία των ασθενειών ειναι σημαντικά. Θεωρητικά, οταν επαναληπτικά ταλαντευουμε τα χερια μας, τα νευρα και τα κανάλια του Τσι στις αρθρώσεις των ωμων διεγείρονται σε ανώτερο βαθμό, και αυτο το Τσι ρέει στις περιοχές του μικρότερου δυναμικού, καθιστώντας τέλεια την κυκλοφορία. Επειδή αρκετά κανάλια που συνδέονται με τα διαφορα όργανα απολήγουν στις παλάμες, η αιώρηση των χεριών αυξάνει την κυκλοφορία σε αυτα τα κανάλια. Και η αιώρηση αυτη οχι μονο αυξάνει την κυκλοφορία του Τσι, αλλα η χαλαρωτική κίνηση πάνω -κάτω αυξάνει και τη ροη του αίματος.Απο μια πεντηκονταετη εμπειρία γνωρίζουμε οτι η συχνή άσκηση αιώρησης των χεριών βοηθάει συμπληρωματικά στην θεραπεία ενός αριθμού ασθενειών. Σε κάποιες μορφές καρκίνου, η αύξηση της κυκλοφοριας του Τσι βοηθάει τα εκφυλισμένα κύτταρα να λειτουργήσουν φυσιολογικά, και ετσι μπορει να συμβάλει στη θεραπεία του καρκίνου. Σύμφωνα με τη θεωρία του Τσι, οι καρκίνοι προκαλούνται απο λιμνασμα του Τσι και του αίματος, που καταλήγει σε αλλαγές της δομής του κυττάρου. Μερικά είδη καρκίνου στα οποία μπορει να βοηθήσει στη θεραπεία τους, η αιώρηση των χεριών ειναι καρκίνοι των πνευμόνων, του οισοφάγου και της λέμβου. Αλλα είδη διαταραχών που μπορούν να θεραπευτούν με την αιώρηση των χεριών ειναι η σκλήρυνση του συκωτιού, παράλυση προκαλούμενη απο υψηλή πίεση του αίματος, η ίδια η υπέρταση, καρδιακά προβλήματα και νευρικές διαταραχές.

Health Qi Gong

Ασκήσεις για την μέση

-Με ποναει η μέση μου και ο σβέρκος μου ή μαλλον με ποναει όλη μου η πλατη. Και τι να κανω.. αφου κάθομαι πολλες ωρες στην δουλεια, μπροστά στον υπολογιστη και οδηγάω πολλες ωρες, κουβαλάω και βαρος στη δουλεια, εχω παρει και λίγα κιλα τελευταία..νιώθω μια ψυχολογική πίεση.. Αλλα αυτη ειναι η δουλεια μου..τι να κανω..
Δεν προλαβαινω να παω γυμναστήριο, εχω πολλες υποχρεώσεις, λογω των δεδομένων της κοινωνίας..
- Μα για να κανεις ολα αυτα που ειναι πολυ σημαντικά για την ζωη σου, πρεπει να εισαι καλα και ψυχολογικά και σωματικά. Μια που τα κανεις, κανε τα με ευχαρίστηση.
Μεχρι να μαθουμε μαζι πως θα τα καταφέρουμε να αντιμετωπίζουμε τα προβληματα αυτα και να οδηγηθούμε σιγα σιγα για να ζήσουμε τον παράδεισο της ζωής, ας κανουμε για αρχη αυτήν την άσκηση. Μια άσκηση θεραπευτική και ανακουφιστική για σβέρκο, μέση, για όλη τη πλατη που απελευθερώνει απο το άγχος και το στρες της καθημερινότητας.
Φορέστε ανετα ρουχα, βρείτε κάπου να καθίσετε χαλαρά, παρακολουθήστε το βίντεο και κάντε ακριβως τις ίδιες κινήσεις. Ειναι τρεις κινήσεις, για αρχη καθε κινηση θα την εφαρμόσετε απο 6 έως 8 επαναλήψεις και μη ξεχνάτε να ρυθμίσετε τις αναπνοες σας. Μετα την εκτέλεση των κινήσεων, σηκωθείτε και περπατήστε. Θα νιώσετε ανακούφιση στη πλατη, στο σβέρκο, στη μέση με μια γενική αίσθηση ελαφρότητας και αλλα πολλα που θα ανακαλύψετε κάνοντας συνεχή εξάσκηση. 

Health Qi Gong

Θεραπευτική άσκηση για τους ώμους και τα χέρια

Αν σας πονάνε τα χερια και οι ώμοι σιγουρα και ο αυχένας δεν θα ειναι στην καλύτερη λειτουργια. Σας προτείνω μια εύκολη ασκηση την οποια δημιούργησα για να χρησιμοποιήσω σε θεραπειες καθώς και για να αντιμετωπίσω και δικα μου προβληματα. Μπορει να γινεται πρωι-βραδυ και με αυτη τη συχνότητα και τον σωστο τροπο, θα σας θεραπεύσει και θα σας προστατέψει απο τους πονους αυτούς. Παμε τωρα να εξηγήσουμε πώς γινεται η ασκηση. Ανοίξτε τα πόδια στο άνοιγμα των ώμων, χαλαρώστε όλο το σώμα από το κεφαλι μεχρι τις πατούσες των ποδιών, ειδικά τα χερια, τους ώμους, την ωμοπλάτη και τον αυχένα. Βάλτε το βίντεο μπροστά σας, κανετε τις ίδιες κινήσεις για μερικές φορες, μεχρι να καταλάβετε πώς γινονται και μετα θα βάλετε και την αναπνοή όπου εκπνέετε οταν σπρώχνετε τα χερια εξω απο το σώμα και εισπνεετε οταν φέρνετε τα χερια προς το σώμα. Καθε φορα που σπρώχνετε προς τα εξω, φανταστείτε οτι σπρώχνετε με πολυ δύναμη χωρις μυική δύναμη. Σας προτείνω για αρχη 8 επαναλήψεις για 3 σετ.

Health Qi Gong

Εξάσκηση στο ηλιοβασίλεμα για την καταπολέμηση της στενοχώριας

Εξάσκηση στο ηλιοβασίλεμα για την καταπολέμηση της στενοχώριαςΠοιος απο εμάς δεν εχει στενοχωρηθεί? ποιος δεν εχει απογοητευτεί? ποιος δεν εχει περασει δυσκολα και δεν του εχουν μεινει ρωγμές? Το να στενοχωριέσαι, να απογοητεύεσαι και να θλίβεσαι ειναι ανθρώπινο αλλα το θεμα ειναι γιατι το παθαίνεις, ποσο κρατάει και πώς το αντιμετωπίζεις.Εχουμε αναρωτηθεί ποτε τι μπορει να μας κανει αυτη η ενέργεια που συσσωρευεται στο ψυχολογικό αλλα και στο σωματικό επίπεδο? Εκει σιγουρα ξέρουμε την απαντηση...απο τα ψυχολογικά προβληματα που θα εχουμε, απο την αυπνία, ανορεξία , απο βαριές ανάσες, βαρος στη καρδια και στο στήθος μεχρι να μην μπορεις να παρεις τα πόδια σου και να σου πηγαίνουν ολα στραβά.Μείνετε σε μια στάση χαλαρή οπως βλέπετε στο βίντεο, συγκεντρώνοντας στο στέρνο, λιγο πάνω απο το στομάχι, διώχνοντας με καθε εκπνοή οτι αρνητικό εχει συσσωρευτεί για να κατέβει μαζι με το ηλιοβασίλεμα. Και με καθε εισπνοή ανοίγονται οι ενεργειακές πύλες και γεμίζουν φως το οποίο θα σε κανει σιγα σιγα να νιώθεις ελαφρύς και να νιώθεις οτι ανήκεις στο εδω και τωρα.Μετα την ολοκλήρωση των κινήσεων, νιώσετε τη χαρα να σας τυλίγει απο παντου. Μείνετε με κλειστά ματια για τρια λεπτα κρατώντας αυτη την αίσθηση.Ευχομαι να σας βοηθησειΜιντο Αττααλλα

bottom of page